Een heel mooie kleurslag is de patrijs goudflitter. Ze zijn ontstaan tussen de beide wereldoorlogen in Duitsland. Fokkers in het toen straatarme Duitsland hebben met succes geprobeerd een patrijskleurslag te creƫren, waarbij geen aparte hennen- en hanenstammen noodzakelijk waren.
Het type: Jarenlang hadden de goudflitters, maar ook de zilverflitters een wat afwijkend type, waarbij de laag gedragen staart opviel. De laatste decenia hebben fokkers in Duitsland dit type verlaten en fokken zij ook dieren met hoger gedragen staarten. Daarom is besloten om de goud en zilverflitters niet meer apart in het Duitse type onder te brengen. Zij worden nu in hetzelfde type verlangd als de overige kleurslagen in het Nederlandse type.


De Kleur:
De haan heeft de patrijskleur met een aan kenmerkendeverschillen:
Het halsbehang heeft geen of een zeer lichte schacht.
Het zadelbehang is ongetekend
De kleur van het goud is hals en zadel is intenser dan bij patrijs.
De borst is zwart waarbij iedere veer een goudbruine zoom heeft. Ook getoept is toegestaan, maar gezoomd heeft de voorkeur.


De hen is heel opvallend door de fraaie flitters op rug en schouderdek. De patrijskleur van de hennen bevat in de grondkleur minder grijsbuin en iets meer geel/oker bruin. De pepering is fijner dan de normale patrijskleur.
Elke rugveer en velugeldekveer is voorzien van een goudachtige omzoming. De borstkleur is zalmkleurig en zo egaal mogelijk. Dit laaste is heel moeilijk te realiseren.
Door de intensieve grondkleur wordt bij de goudflitters iets roest op vleugeldek toegestaan. De best getekende dieren hebben ook op het vleugeldek een duidelijke flittertekening.

Additional information